Букерівську премію отримав ямайський письменник Марлон Джеймс

Фото: biographile.com

Букерівську премію 2015 отримав 44-річний ямайський автор Марлон Джеймс зі своєю книгою “Коротка історія семи вбивств”.

В основу 680-сторінкового роману лягла реальна історія про спробу вбивства зірки регі Боба Марлі в 70-х роках, використана для зображення бурхливого бандитського і політичного життя на Ямайці. У книзі описані три десятиліття життя головних героїв, боротьба з креком в Америці у 80-х, ямайські гетто і нерівність.

Рішення журі премії було одноголосним. Голова Майкл Вуд повідомив, що книга була найцікавішою з усього шорт-ліста премії, вона сповнена несподіванок, жорстокості та ямайської лайки. “Одне із задоволень, коли читаєш цю книгу, – це те, що, перегортаючи сторінку, не знаєш, хто є наступним оповідачем”, – прокоментував Вуд наявність 75 персонажів книги. При цьому він зазначив, що окремі частини твору можуть бути “неприйнятними” для деяких читачів.

Найяскравіша характеристика роману звучить так: “Це як якщо б Тарантіно перезняв” Тернистий шлях “, але з саундтреком Боба Марлі та сценарієм Олівера Стоуна і Вільяма Фолкнера … Масштабний, міфічний, надмірний, колосальний і запаморочливо складний”, The New York Times.

Телекомпанія HBO вже викупила права на екранізацію роману і запропонувала Джеймсу написати сценарій серіалу спільно з голівудським сценаристом Еріком Ротом, що працював над найпопулярнішим серіалом “Картковий будинок”.

У шорт-лісті премії також фігурували Том Маккарті (Великобританія) з книгою Satin Island, Чігозі Обіома (Нігерія) – The Fishermen, Санджів Сахота (Великобританія) – The Year of the Runaways, Енн Тайлер (США) – A Spool of Blue Thread і Ханья Янагіхара (США) – A Little Life.

Нагорода лауреата – 50 тисяч фунтів стерлінгів. Інші автори з короткого списку отримали по 2,5 тисячі фунтів стерлінгів, а також право перевидання своїх книг у спеціальному букерівському оформленні.

“Коротка історія семи вбивств” – третій роман Марлона Джеймса. За словами автора, перемога для нього стала цілковитою несподіванкою, і він навіть не підготував промову.

78 thoughts on “Букерівську премію отримав ямайський письменник Марлон Джеймс

    Залишити відповідь