Топ-20 Бориса Акуніна на честь дня народження письменника

Сьогодні, 20 травня, російський письменник Борис Акунін (він же Григорій Шалвович Чхартишвілі) святкує 60-річчя. Із кінця 1990-х детективи Акуніна завоювали любов дуже багатьох читачів. На честь свята ми вирішили зробити рейтинг книжок белетриста, які читачі Yakaboo люблять найбільше.

Але спочатку трішки про самого Акуніна. Хлопчик на імя Григорій народився в 1956 році у містечку Зестафоні в Грузії (тоді це був Радянський союз). Батьки – офіцер-артилерист та вчителька російської мови. За два роки родина переїхала до Москви. Із динства почав захоплюватися Японією. В шкільному віці побачив виставу японського театру Кабукі і це вплинуло згодом на вибір професії. Акунін вступив на філологію в Інститут країн Азії та Африки. Після займався перекладами – з англійської та японської.

«Я прочитал одну детскую книжку про японских самураев. Она произвела на меня такое впечатление, что у меня уже тогда, в детстве, образовалось к Японии некое особенное отношение. Когда я выбирал, в какой институт поступать, это было уже совершенно рациональное решение. По всем естественным наукам я учился отвратительно, ничего, кроме языков, мне не давалось».

У перекладах Чхартішвілі є книжки японських авторів –  Юкіо Місіма, Кендзі Маруяма, Ясусі Іноуе, Масахіко Сімада, Кобо Абе, Сін’їті Хосі, Такеші Кайко, Сехей Оока, а також представники американської та англійської літератури (Корагессан Бойл, Малкольм Бредбері, Пітер Устинов та інші).

«Дело было первого апреля. Мне было сорок лет. Я проснулся утром и подумал, что жизнь у меня сложилась хорошая. В профессиональном плане у меня все замечательно. И я понимаю, что со мной произойдет через десять и двадцать лет. И мне стало смертельно скучно. Многие в моей ситуации женятся на девушке, которая их на двадцать лет младше, а я поменял жанр литературы, начал писать детективы».

У 1998-му народжується всім відомий псевдонім Б. Акунін. “Борис” з’явився через пару років, коли в письменника почали брати інтерв’ю. Саме тоді вийшли перші детективи про Ераста Фандоріна, які принесли письменнику славу. “Акунін” із японської “негідник, злодій”.  Більше про свій псевдонім Акунін розповів у книзі Алмазная колесница“.

Захоплюється комп’ютерними іграми. Завдяки цьому у 2008 написав інтерактивний роман “Квест”. 

«…не могу много работать: я ленив. Как правило, работаю в день 2-3 часа, за это время у меня в мозгу садится батарейка. А в остальное время встречаюсь с друзьями, играю на компьютере».

Декілька цікавих фактів:

Публіцистику, критику, документальні твори автор публікує під ім’ям Григорія Чхартішвілі.

Перша дружина письменника – японка, друга – Еріка Ернестівна, коректор і перекладач. Дітей не мають.

У більшості своїх книг із серії “Пригоди Ераста Фандоріна” у видавництві “Захаров” портрет Бориса Акуніна є на перших сторінках. Його зображають в ролі другорядних персонажів.

Ми склали рейтинг за тим, які книги Акуніна користуються найбільшою популярністю в Yakaboo.

  1. “Планета Вода”
  2. “Черный город”
  3. “Алмазная колесница” (комплект из 2 книг)
  4. “История Российского Государства. От Ивана III до Бориса Годунова. Между Азией и Европой”
  5. “История Российского государства. Ордынский период. Часть Азии”
  6. “Бох и Шельма”
  7. “Нефритовые четки”
  8. “Любовник смерти”
  9. “Азазель”
  10. “История Российского государства. От истоков до монгольского нашествия”
  11. “Другой Путь”
  12. “Левиафан”
  13. “Вдовий плат”
  14. “Турецкий гамбит”
  15. “Алмазная колесница”
  16. “Особые поручения”
  17. Любовница смерти
  18. “Особые поручения” (с иллюстрациями)
  19. “Смерть Ахиллеса”
  20. “Весь мир театр”

Сергей Соловьев, кинорежиссер: «Акунина заботят не люди и страсти. Его интересуют механизмы очеловечивания блокбастера. Вся наша классика — парад неумех, неспособных грамотно сочинить блокбастер. А у Акунина они получаются. И в этом его особое место в русской литературе. Книжки Акунина мне читать приятно: они скрашивают жизнь». 

Джерела: Вікіпедія, snob.ru

Матеріал підготовлений в рамках спецпроекту з виданням lb.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

60 thoughts on “Топ-20 Бориса Акуніна на честь дня народження письменника

    Залишити відповідь