Підліткові новинки вересня: ворони, коти та поцілунки

Бестселери Нью-Йорк Таймс, продовження трилогії Саллі Грін, дебютний роман про підліткове кохання від Ольги Купріян, дві зворушливі історії про котів, збірка підліткової прози та смішна “Манюня”. Усе якісне, цікаве, та українською.

%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b4%d1%83%d0%b3%d0%be

“Шістка воронів” Лі Бардуго, Віват

Лі Бардуго – авторка із Єрусалиму, яка зараз проживає в США. Стала відомою завдяки фентезі-трилогії “Гриша”. У 2015 році вона випустила першу книжку із запланованої трилогії “Шістка воронів” – про шістьох відчайдухів, які волею долі об’єднуються в команду для порятунку світу. До команди супергероїв входять: злий геній, відважний солдат, найвправніша шпигунка, гравець у покер та інші. Літературні критики, кіносценаристи й численні фанати порівнюють цей роман із детективними трилерами “Ілюзія обману” та “11 друзів Оушена”, прогнозуючи авторці другу хвилю шаленого успіху – тепер уже з серією книг про воронів.

%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%81%d1%96%d0%bd%d0%b0

“Томасіна” Пол Гелліко, Країна мрій

Пол Гелліко – американський письменник із емігрантської родини. Став відомим у 1940-х роках після видання повісті “Сніговий гусак”. “Томасина” – повість 1957 року. У 1963 році вийшла екранізація під назвою “Три життя Томасини”. Розповідь про маленьку дівчинку, в якої померла мати, і яка всю свою любов віддавала кішці. Але кішка її загинула, і дівчинка не знає, як буде жити без неї… Ця книжка про те, як важко жити і маленькій, і дорослій людині без доброти і співчуття, а також про любов і вірність. Тільки любов здатна сотворити чудо, чиста, щира любов, яка може перемогти навіть смерть.

%d0%bf%d0%be%d1%86%d1%96%d0%bb%d1%83%d0%bd%d0%ba%d0%b8

“Солоні поцілунки” Ольга Купріян, Академія

Дебютна книжка молодої української письменниці Ольги Купріян. Історія про підліткове кохання, перші проблеми та звісно дорослішання. Головна героїня Мілка навіть і подумати не могла, що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем. На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало таким. Сім’я, в якій батьки роками після смерті сина не спілкуються. Чарівна зовнішність, якій бракує хіба що грудей більшого розміру. Високі оцінки, крім із кількох точних предметів. Близька подруга, якої не зрозуміти. Звабливий хлопець, який ще не знає себе. Запаморочливі французькі поцілунки із солоним присмаком сліз.

%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bd

“Книжка заборон і таємниць”, упорядник Володимир Аренєв, Віват

«Книжка заборон і таємниць» — антологія сучасної літератури для підлітків. У ній зібрано різні за жанром та темами твори: про дружбу і зраду, кохання і смерть, про пошук себе справжнього і навіть про війну, яка точиться поряд. До збірки увійшли оповідання Лесі Ворониної, Марії Галіної, Ірен Роздобудько, Лариси Денисенко, Олександра Михеда, Володимира Аренєва та інших.

%d0%b3%d1%80%d1%96%d0%bd

 “Напівзагублений” Саллі Грін, ВСЛ

Третя частина трилогії про Натана британської письменниці Саллі Грін. Перша частина вийшла у 43 країнах. Події трилогії розгортаються в альтернативній сучасній Англії. У світі поруч зі звичайними людьми живуть справжні відьми та чаклуни. Білі — гарні, чорні — погані. Натан — незвичайний підліток, він не вписується в жодну систему — ні в систему простих людей, ні в систему магів, до яких належить увесь його рід. Він — наполовину чорний чаклун, наполовину білий.

Натанові досі лише сімнадцять, і його самого це дивує, адже почувається він на всі сто сімнадцять. Він мусив убити свого батька та з’їсти його серце, і тепер хлопець має багато нових Дарів, які треба опанувати. Це важко, та ще важче – жити з жахливим спогадом, тягарем провини та лютою ненавистю до тієї, котра в усьому винна. Хлопець от-от загубиться серед моторошного минулого, кривавої реальності та непевного майбутнього. Аж ось у його невеселому житті з’являється ніжне кохання, що тримає юнака при тямі та веде до світла. Чи вдасться Натанові втілити свою мрію про спокійне, сповнене любові життя після війни?

13-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd

“Тринадцять причин чому” Джей Ашер, Країна мрій

Джей Ашер – американський письменник, який спеціалізується на літературі для підлітків. Клею Дженсену зовсім не хочеться слухати касети, що їх записала Ханна Бейкер. Для всіх було б краще, якби таємниці дівчини поховали разом із нею. Виявляється, Клей згадується на одній із касет, а це означає, що й він причетний до її смерті. Впродовж ночі Клей слухає історію Ханни і прямує складеним нею маршрутом… І нарешті хлопець дізнається про те, що змінить його життя назавжди. На форзаці книжки розміщена мапа містечка Клея та Ханни, що допоможе читачу зорієнтуватися у деталях маршруту. Книжка містить інтерв’ю з автором, де Джей Ашер відповідає на 13 запитань щодо книжки.

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%bb%d0%be%d0%ba

“Притулок” Меделін Ру, КСД

Біографія американської авторки Меделін Ру: живе і працює в Вісконсині, де вона насолоджується місцевим пивом і готується до неминучого зомбі-апокаліпсису. Інтрига, яка приголомшує! Старий будинок… Загадкові фотографії… Нічні жахіття…Той, хто потрапляв сюди, залишався тут назавжди. Але Ден цього не знав. Він приїхав сюди на літні курси для обдарованих підлітків і набагато пізніше дізнався, що колись ця будівля була лікарнею для дивних людей. Що відбувалося тут? Чому деякі коридори і підвал замуровані? Хтось потайки стежить за ним. В бібліотеці коледжу Ден з друзями знаходить загадкові фотографії. А незабаром трапляється те, що шокує і учнів, і педагогів. Ден повинен розгадати таємницю притулку, інакше він сам опиниться в небезпеці.

%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%96

“З любов’ю, Обрі” Cюзанн Лафлер, ВСЛ

Одинадцятирічна Обрі втратила в автокатастрофі тата і сестричку Саванну, а тепер ще й мама, якій не під силу впоратися з цією трагедією, поїхала і залишила дівчинку саму. Невже Обрі втратить і її? Адже бабуся, у якої дівчинка замешкала, не замінить їй сім’ю. Чи знайде Обрі сили жити далі, чи зустріне нових друзів? Чи вдасться їй зберегти те, що раніше приносило радість, — навіть якщо життя більше не буде таким, як колись?

%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%8e%d0%bd%d1%8f

“Манюня” Наріне Абгарян, Рідна мова

«Ма­ню­ня» — світла, про­ни­зана сон­цем і за­па­хами схід­ного ринку та на­про­чуд смішна роз­по­відь про ди­тинство, про двох дів­ча­ток-під­літ­ків — На­ріне і Ма­нюню, про грізну й добру Ба — ба­бусю Ма­нюні та про їхніх ро­ди­чів, які пос­тійно пот­рап­ля­ють у ку­медні си­ту­а­ції. Це те саме тепле, пус­тот­ливе і спов­нене ве­се­лих при­год ди­тинство, що його кожна лю­дина зга­дує, як най­щас­ли­віші миті життя.

%d0%ba%d1%96%d1%82

“Вуличний кіт на імя Боб” Джеймс Бовен, Рідна мова

Ще одна добра історія про кота і не тільки. Джеймс Бовен – людина, яка повернулась із самого дна. Підліток-волоцюга, наркоман і безхатько, якому вдалось вирватись із залежності, та повернутись до нормального життя. Однією із причин став чимось на нього схожий кіт, також в минулому волоцюга. Джеймс вчиться піклуватись про себе і про кота, співає на вулицях пісні, і ніколи не розлучається із Бобом. Зворушлива та реальна історія.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

55 thoughts on “Підліткові новинки вересня: ворони, коти та поцілунки

    Залишити відповідь