П’ять дитячих книжок про Різдво

У світі, де зимові свята для дітей – це насамперед подарунки під ялинкою, дуже хочеться повернутися до чогось істинного, душевного та навіть трошки дивовижного. І тут у нагоді стануть книжки, які нагадають і малятам, і дорослим, що Різдво – це не список бажаного для Санти, а час відволіктися від буденності й подумати про те, як ми можемо зробити світ трошки кращим. Наша добірка з п’яти книжок допоможе читачам різного віку повернутися до витоків зимових свят і згадати, що воно таке – диво Різдва.

1Наймолодшим читачам радимо подивитися різдвяну книжку-картинку Оксани Лущевської «Вовчик-колядник». Маленький герой книжечки – вовчик – хоче бути добрим, а не хижим, як навчають його батьки. Він вирішує перебратися хлопчиком і піти до міста, щоб заколядувати. А там зустрічає хлопчика… перебраного вовчиком. Читачам, напевне, буде цікаво, чим обернулася така зустріч. Казка адаптована для наймолодших (2–5 років) – у ній короткі речення, які не перевтомлять уваги дитини, і великі малюнки, які заохотять малюка гортати книжечку не раз, щоб порозглядати симпатичних героїв. А намалювала їх прикарпатська художниця Світлана Балух.

2Святкова книжечка для малят від Івана Андрусяка «Зайчикове Різдво» є кольоровою казкою, адже тут читацька увага фіксується на барвах. Зайчика засмучує, що взимку все довкола одноманітно біле, але він отримує в дарунок від Святого Миколая мандаринку. Саме це маленьке помаранчеве диво допомагає йому та друзям готуватися до Різдва. А засніжену білу ялинку прикрашають снігурі з червоними грудками. Особливість «Зайчикового Різдва» – римована оповідь на зразок «Зайчикової книжечки» цього ж письменника або ж «Ясоччиної книжечки» пера Наталі Забіли. Проілюструвала віршоказку Івана Андрусяка художниця Юлія Пилипчатіна, яка своїми малюнками змогла створити справді різдвяний настрій.

3«Вертихвіст» Валентини Вздульської – гостросюжетна казкова повість для молодших школярів із цікавим динамічним сюжетом та філософсько-релігійним «другим дном». Це й екоповість, бо звертає увагу читачів на проблеми довкілля, і насамперед різдвяна казка, бо оповідає про протистояння добра і зла в час Різдва, а її головний герой – лис Вертихвіст – змінюється. З бешкетника й шалапута він стає тим, хто здатен пожертвувати життям заради друга. Жертовність, любов і милосердя – найважливіші три речі, на яких авторка акцентує у книжці, але цікаво й без відвертого дидактизму. Художниця Надя Каламєєць створила динамічні та яскраві ілюстрації до повісті.

 

4 kramnychka_malvy_2Сюжет казкової повісті Сашка Дерманського “Крамничка тітоньки Мальви” побудований навколо появи чарівного фургончика загадкової тітоньки Мальви. Щороку на Різдво вона з’являється в місті, приносячи мешканцям святковий настрій та радість. Проте цьогоріч щасливій події загрожує інша, сумна: Мряка за допомогою Крука планує знищити всі «джерела» втіхи містян. Стежачи за розвитком сюжету, читач дізнається дещо особливе про Різдво, без якого не відбулися б усі пригоди. Різдво для автора «Крамнички» – день загальнолюдської радості й торжества добра. Ілюстрації до цієї святкової історії виконав Ростислав Попський.

5Для різдвяного сімейного читання пасуватимуть ліричні «Казки Різдва» Богдани Матіяш. Книжка нагадує нам про суть Різдва як народження маленького Ісуса Христа, Божого сина і Спасителя. Про радість, яку за роки несвяткування ми вже майже забули, про дитину в яслах, якій багато років тому поклонилися і тварини, і звичайні люди, і навіть стародавні царі. Переспівуючи біблійні мотиви, авторка використовує тваринних персонажів, щоб свіжим оком подивитися на вже знайомі події. Так, з погляду юного віслючка подано історію про подорож Марії та Йосифа в Єрусалим і про народження Ісуса, а малий песик прямує за зіркою, щоб привітати появу Сина Божого. Світлими, витонченими ілюстраціями оформив казки художник Володимир Штанко.

Огляд підготовлено порталом BaraBooka

40 thoughts on “П’ять дитячих книжок про Різдво

    Залишити відповідь