“Ненудна” класика: топ-25 читачів

Редакція “BuzzFeed” провела опитування серед учасників спільноти видання, щоб дізнатися, які класичні книги вони читали з особливим задоволенням. Пропонуємо вам підбірку обраних порад з коментарями користувачів.

1. Джон Стейнбек «На схід від Едему»
“Ця книга сповнена чудовими образами, завдяки яким читач повністю занурюється в роман. Герої прописані з чудовою глибиною, і лінія кожного цікава. Тут рівно стільки хороших діалогів, щоб читач не почував себе засипаним репліками або вмирав від нудьги”

2. Сільвія Плат «Під скляним ковпаком»

“Під скляним ковпаком” Сільвії Плат – прекрасна книга, і мені не хотілося, щоб вона закінчувалася. Жодна дівчина – чи юнак, все одно – не повинні вирости, не прочитавши її “- Еліс Чадвіл.

3. Шарлотта Бронте «Джейн Ейр»

«Я чула, деякі описують цю книгу, називаючи її нестерпно нудною, але для мене вона приваблива тим, як в повній мірі авторка висловилась, як це бути жінкою. Головна героїня некрасива і не може похвалитися шляхетним походженням, і вона аж ніяк не виняткова у багатьох відношеннях, але, як і будь-яка людина, вона дуже складна. У Джейн є своя історія, страхи, інтереси, прагнення; вона відчайдушно бореться з минулим, любить чоловіка з дуже непростим характером і, що найголовніше, приймає себе і чинить так, як вважає за потрібне. На мою думку, ця книга непідвладна часу, і вона містить послання, зрозуміле жінці будь-якої епохи»- Емма Келлоу.

4. Габріель Гарсіа Маркес «Сто років самотності»
«Минулого літа я буквально закохалася в цю книгу і просто не могла не знайти для неї місця на своїй забитій книжковій полиці. Єдине слово – чарівно»- Кеті Хілл.

5. Люсі-Мод Монтгомері «Енн із Зелених Дахів»
«Мене ніколи не засмучувало те, що я була схожою на Енн кольором своєї шевелюри або буйною фантазією, але завжди знаходиться якась дурна казка, зазвичай про те, як Енн потрапляє в неприємності – так зазвичай і буває з дітьми, і так було і в 1800- х. Мені завжди подобалося, що вона була справжньою, нехай її мова і була дещо химерною, і часом вона сперечалася з дорослими, проте знала, що таке шкільне суперництво, і навіть рятувала чиєсь життя»- Колін Дітріх.

Фото - One Flew Over the Cuckoo's Nest

6. Кен Кізі «Пролітаючи над гніздом зозулі»
«Мені довелося читати цю книгу за програмою в старших класах, і я з подивом зрозумів, що мені хочеться читати її й поза навчанням. Оповідач, герої, стиль – непомітно для себе я дуже захопився. І все ще згадую цей роман із захопленням»- connieg4d2f12c22

Фото - Rebecca

7. Дафна дю Морье «Ребекка»

«Ця книга прекрасна, похмура, і вам захочеться негайно її перечитати, тільки щоб переконатися: оповідачка дійсно не назвала своє ім’я. Головна героїня оточена воістину загадковою таємницею, а стежити за еволюцією оповідачки не менше захопливо. Те, що вона не називає себе, зайвий раз підкреслює, як пам’ять про Ребеку немов відсуває безіменну героїню на другий план – це приголомшливо. Я б рекомендувала цю книгу всім»- Ембер Фратезі.

8. Френсіс Скотт Фіцджеральд «Ніч лагідна»

«Цей роман сповнений меланхолії, яка все ж не тягне вас на дно; а ще він реалістичний без зайвої похмурості й бруду, і зворушливий, але не викликає відчуття, ніби ви дивитеся чергову солодкаву екранізацію Ніколаса Спаркса. Герої та фон змушують читача відчувати себе так, немов він народився не в той час, і при цьому відчувати величезну подяку за те, що в його час людям вже не властива схильність до придушення своїх емоцій. Ця книга до болю прекрасна, і читати її – справжня насолода»- Аріель Лінн Рут.

Фото - Трещина во времени

9. Мадлен Л’Енгл «Тріщина в часі»
«Я знаю, що багато моїх ровесників звеличують Гаррі Поттера і саме йому зобов’язані любов’ю до читання. Не зрозумійте мене неправильно, я теж люблю Гаррі Поттера, але читача з мене зробили книжки Л’Енгл. У дитинстві я асоціювала себе з Мег, та й коли подорослішала, не відмовляюся від цього. На мою думку, ці книжки пройшли випробування часом. У них є все, що потрібно для гарної історії. Далеко не всі з тих, хто їх читав, залишилися байдужими»- Кріссі Грейвз.

10. Михайло Булгаков «Мастер и Маргарита»

«Я прочитала цю книгу в курсі російської літератури XX століття і відразу закохалася в її стиль. Це прекрасно виконане свідоцтво утисків Радянської держави, а весь роман написаний дотепно і саркастично»- Рейчел Уолдон.

11. Джозеф Хеллер «Пастка-22»

«Це, напевно, одна з найсмішніших книжок на світі, і єдина, яка змусила мене сміятися вголос. Гіперболізовані герої укупі з похмурими й тривожними декораціями Другої світової війни водночас розважають і викликають занепокоєння. Якщо ви ще не читали цей роман, терміново виправляйте ситуацію!»- Таня Харріс.

Фото - Dune

12. Френк Герберт «Дюна»
«Для мене роман «Дюна»- король наукової фантастики. Я перечитую цю книгу як мінімум раз на два роки, коли мене охоплює бажання зануритися в якусь космічну епопею. І кожен раз я зустрічаю деталі, які перш випали з поля моєї уваги, якусь ознаку або непомічену раніше рису одного з героїв»- Бен Гулдінг.

13. Джейн Остін «Гордість і упередження»

«Я завжди побоювалася братися за «Гордість і упередження»- мені здавалося, що буде нудно. Але коли я, нарешті, зробила це, то виявила, як тонко прописані стосунки між героями та з яким розумним гумором. «Гордість і упередження» – чудова книга для відпочинку, це сповнений чарівності спосіб втекти від дійсності й не варто ним нехтувати»- Елізабет Рід.

Фото - Franny and Zooey

14. Джером Д. Селінджер «Френні і Зуї»
«Скільки людей радять почитати Над прірвою в житі, але я люблю Селінджера за інший твір , наприклад, « Френні й Зуї», тому що Холден Колфілд ПО-СПРАВЖНЬОМУ випробовує терпіння читачів» – galaxypilot

Фото - In Cold Blood

15. Трумен Капоте «Холоднокровне вбивство»

«Для залучення читацької уваги вистачило б і того, що роман заснований на реальному злочині, але він до того ж примудряється бути емоційним, а також розповідає унікальну історію джерел впливу в Америці 1950-60-х років» – izzyh3

Результат пошуку зображень за запитом "дерево растет в бруклине"

16. Бетті Сміт «Дерево росте в Брукліні»
«Може, це і не класика в повному розумінні слова, але це ідеальний роман дорослішання, одночасно захопливий і сумний. У ньому дійсно добре описане становлення особистості, а його сміливі та сильні герої надихають читача»- karismjn

Результат пошуку зображень за запитом "Артур Миллер «Суровое испытание»"

17. Артур Міллер «Суворе випробування»
«Хоча це і п’єса, але сценічні ремарки віртуозно розкривають алегорію тексту. У сучасних політичних обставинах така книжка змушує голову працювати»- Алана Джоан.

18. Рей Бредбері «451 ° за Фаренгейтом»
«Є якась особлива краса в тому, як талановито автор підійшов до теми цензури й сліпого підпорядкування встановленим правилам, яке люди вибирають замість того, щоб ставити питання і висловлювати власну думку. Історія, розказана з точки зору пожежного, який підпалював, а не гасив, «451 ° за Фаренгейтом» веде читача в захопливу подорож, яка починається в той момент, коли у героя вперше виникає питання до навколишньої дійсності»- Сів Торрес.Фото - Граф Монте- Кристо. Том 1

19. Олександр Дюма «Граф Монте-Крісто»
«У цій книжці стільки деталей, що про все і не розкажеш. Дух пригод, внутрішні переживання героїв, мова оповіді, сам сюжет – все це разом втілилося в чудовій історії»- Ева Дональд.

20. Дж. Р. Р. Толкін «Гобіт, або Туди і звідти»
«Я отримала« Хоббіта »в подарунок на своє 10-річчя, і ця книжка негайно захопила мою уяву. Мені подобаються гарні пригодницькі книжки, особливо якщо в центрі сюжету впертий персонаж, який отримує те, що заслуговує. Глава «Загадки в темряві» з Голлумом взагалі настільки хороша, що й донині здатна мене захопити. До того ж в книзі є епічні битви, моторошні чудовиська, дракон, сторожі скарбів – що ще потрібно для щастя? »- Julied43c2eec1c

21. Харпер Лі «Убити пересмішника»
«Вперше я відкрив цю книгу в 11 і протягом наступних десяти років щорічно перечитував, і кожен раз мені ставало сумно, коли роман добігав кінця, тому що я ніби заново прив’язувався до героїв. Ця історія написана просто і красиво, так що не доводиться продиратися через застарілі слівця, намагаючись зрозуміти зміст тексту»- hannahd22

Фото - The Woman in White

22. Уїлки Коллінз «Жінка в білому»
«Мама роками дошкуляла мене, щоб я прочитала «Жінку в білому», а в один прекрасний день просто увійшла в кімнату і поклала книжку на моє ліжко. І я не змогла відірватися, так що рекомендую цей роман всім любителям класики й психологічних трилерів. Якийсь час автор набирає обертів і готує сцену, але варто, нарешті, влаштуватися на своєму місці, і сюжетні повороти змусять вас мучитися здогадками. Крок за кроком нагнітається така напруга, з якою може потягатися не всякий сучасний трилер. Попри класичний стиль і мову, сьогодні ця історія про владу, маніпулювання, становище жінки як і раніше є свіжою і цікавою»- sallymh2

Фото - A Clockwork Orange

23. Ентоні Берджесс «A Clockwork Orange»
«Це страшна і груба книга, але в ній глибоко вивчається природа конфлікту добра і зла. Цей роман завжди буде серед моїх улюблених. Крім того, він був заборонений, а це незмінно викликає цікавість»- mickeym4ed6c7b5a

24. Оскар Уайльд «Як важливо бути серйозним»
«Це вікторіанська романтична комедія, яка висміює багатеньких матеріалістів. Соціальна складова і сьогодні не втратила своєї актуальності. У цьому творі уїдливо і ясно подаються всі недоліки вікторіанської еліти, до того ж майже кожен рядок переповнений їдким сарказмом. Оскар Уайльд чудовий, і для мене немає п’єси розумнішої і смішнішої, ніж ця “- Рейчел Брукс.

Фото - A Tale of Two Cities

25.Чарльз Діккенс «Повість про два міста»
«Коли в старшій школі нам потрібно було читати «Повість про два міста », я просто закохався в цю книгу. Взагалі-то зазвичай я пручався і не хотів читати книжки з обов’язкового списку, тому що вони відволікали від тих, які дійсно були мені цікаві, але цей роман я прочитав за тиждень. Наводжу це як аргумент для тих, хто вважає книги Діккенса сухими та нудними»- Джеймі Седлер.

Джерело: Buzzfeed

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

795 thoughts on ““Ненудна” класика: топ-25 читачів

    Залишити відповідь