Найкращі книги 2015 року за версією The New York Times

Фото: nytimes.com

Авторитетне американське видання The New York Times назвало десять найкращих книжок 2015 року. Профільна редакція видання обрала найбільш значні книги у двох категоріях – художня література та публіцистика. 

Художня література

1Магда Сабо “Двері”

Роман однієї з найбільш визнаних письменниць Угорщини було вперше опубліковано в 1987 році. Історія складних стосунків автора зі своєю прислугою – старшою жінкою, яка пройшла шлях від цілковитої байдужості до нез’ясовної великодушності, до палкої, безжальної люті. У новому перекладі цей твір дає можливість по-новому поглянути на історію життя двох жінок у соціалістичній країні ХХ сторіччя, знаходячи нове звучання, воно не втрачає злободенності. Суміш чорного гумору і позамежного ступеня абсурдності надто добре передає історію країни і трагічну історію життя.

2Люсія Берлін “Інструкція для прибиральниць: Вибрані оповідання”

Письменниця, що померла в 2004 році,  залишила по собі справжній скарб із розповідей, що публікувалися за її життя лише в літературних журналах і малотиражних збірниках. В це видання увійшли 43 оповідання, які презентують автора для широкої аудиторії як безкомпромісного й великодушного спостерігача. Її симпатії – на боці розумних, балакучих жінок, які намагаються отримати від життя більше – як і сама Берлін, алкоголічка, яка виховала самостійно чотирьох синів.

 

3

Рейчел Каск “Контур” 

Тонкий, неординарний і вкрай розумний роман є восьмим твором Каск і низкою односторонніх розмов. Героїня – розлучена жінка, що мандрує Грецією – розмовляє, або швидше слухає, людей, які трапляються їй на шляху, переживаючи їх історії кохання, втрат, брехні, гордині й дурості. Зради, розлучення, спустошеність знаходять у Каск насправді страхітливе зображення, а її пильний погляд залишає у читача відчуття, що він ризикує стикнутися з усім описаним у власному житті.

 

4Пол Бітті “Розпродаж”

Найбільш весела і зухвала сатира року. Молодий чорношкірий чоловік хоче запустити сегрегацію в школі і повернути рабство – і це після того, як чорношкіре населення Америки більше 400 років боролося за виживання. Гострий розум автора і неправдоподібна профанація робить цей роман безстрашною, метафоричною і мультикультурною вибухонебезпечною сумішшю.

 

 

5

Єлена Ферранте “Історія загубленої дитини: Книга 4. Неаполітанські новели: Зрілість, старість”
Як і попередні три книги циклу, четверта також оповідає про необачну жіночу дружбу, протиставлену бідності, амбіціям, насильству і політичній боротьбі. Єлена та Ліла, суперниці з юності, пройшли половину сімейного життя та материнства, і Ферранте досліджує тему сучасної жіночої ідентичності, особливо яскраво зображуючи боротьбу творчої жінки з уготованою їй біологічною та соціальною долею.

Публіцистика

6Танеші Коутс “Між світом і мною”

Цей невелике, але актуальний твір написано у вигляді листа автора своєму синові-тинейджеру і оповідає про те, що значить вирости чорношкірому в країні, заснованій на рабській праці і “знищенні” чорношкірих. Коутс пише неймовірно реалістично, пише про красиву і жахливу ​​боротьбу, яка назавжди в’їлася в плоть і кров.

7

Свен Бекерт “Бавовняна імперія: Всесвітня історія”

Якщо цукор був визначальним товаром у XVIII столітті, а нафта – в XX, то бавовна була головною у XIX сторіччі. У своєму глибокому, масштабному і приголомшуючому дослідженні Бекерт проводить читача по етапах глобальної індустрії, яка трималася на мільйонах нещасних рабів, навспільників і прядильників. Індустріалізація ж базувалася на насильстві. Це історія про розвиток сучасного світу. Навіть сьогодні, вважає Бекерт, промисловість, заснована на дешевій праці, залучена до “гонку на виживання”.

8Хелен Макдоналд “Я значить яструб”

Захоплюючі мемуари поета, історика і сокольничої, де вона розповідає про люту сутність хижака. Макдоналд, що злетіла з котушок через смерть батька, вирішила закритися від світу і самостійно виростити і вивчити молодого яструба, жорстокого хижака. Птах супроводжував її в розпачі і горі, міняв її власну природу, освітлював найтемніші куточки душі, прокладаючи дорогу до творчості і зрештою до духовного очищення.

9

Андреа Вольф “Осягнення природи: Новий світ Александра фон Гумбольдта”

Александер фон Гумбольдт був видатним ученим свого часу, найвідомішою людиною після Наполеона, хоча поза межами рідної Німеччини його репутація не була на висоті. Вульф своєю книгою відроджує його ідеї за допомогою розповіді про його подорожі та відкриття, нагадуючи про його основний заповіт: Земля являє собою єдиний, взаємопов’язаний організм, який може зазнати катастрофи в результаті наших необережних дій.

10Осне Сейєрстад “Історія Андерса Брейвіка та вбивства в Норвегії”

Норвезький журналіст Сейєрстад створила шедевр репортажу, зумівши показати темну сторону Скандинавії через життя і злочин Андерса Брейвіка, який вбив 22 липня 2011 року 77 осіб. Він зробив це в знак протесту проти прав жінок, культурного розмаїття та поширення ісламу. Більшість загиблих були підлітками. Розповідаючи про них, автор залишає центральним персонажем Брейвіка з його невдалим дитинством, через що книга набуває надтяжкої ваги.

35 thoughts on “Найкращі книги 2015 року за версією The New York Times

    Залишити відповідь