Зарубіжна проза: 40 найцікавіших новинок до Форуму видавців

Ми продовжуємо складати віш-лісти до Форуму видавців, щоб вам було легше зорієнтуватись серед новинок. На щастя, Форум цього року має великий урожай, тож є із чого обирати. Нижче 40 обраних новинок перекладної зарубіжної літератури, на які варто звернути увагу.

Наш формат, #книголав

1%d0%bf
Енн Тайлер “Блакитне мереживо долі” (читати уривок з роману)
«Блакитне мереживо долі» — розповідь про типову, на перший погляд, американську родину. Ред, Еббі та їхні четверо дітей — дружна й весела сім’я. Вони живуть у великому будинку з красивою верандою. Здавалося б, мрія, а не життя. Але диявол ховається в деталях. Авторка дає зрозуміти: не буває простих пересічних родин, у кожної знайдуться сімейні таємниці і неймовірні історії — лише придивіться до мережива їхньої долі. Ця книжка — історія трьох поколінь сім’ї Вітшенків, розповідь про кумедні моменти, зворушливі сімейні традиції і кохання на все життя. Водночас вона про самотність, швидкоплинність, непорозуміння між близькими, про те, що у будь-якої монети — і справжньої, і фальшивої — є зворотний бік.

Лорен Ґрофф “Долі та фурії” (придбати)
Лотто й Матильда, зустрівшись на студентській вечірці, з першого погляду зрозуміли, що створені один для одного. Але за плечима у кожного з них своя історія, свої таємниці та свої скелети у шафі, які чоловік та дружина воліють приховувати. Проте від себе сховатися неможливо.  «Долі та фурії» — нетиповий роман про кохання. Шлюб у цій книзі досліджено зі скрупульозністю сімейного психолога, якому для розуміння того, що відбувається тепер, потрібно зазирнути в минуле кожного з подружжя, дізнатися про всі родинні таємниці, проаналізувати вчинки і навіть думки. Читач роману отримає можливість подивитися на ідеальний зовні шлюб з його неідеальної середини, а неочікувані повороти сюжету триматимуть у напрузі до останньої сторінки.

Джорджина Говел “Королева пустелі”
В основі документального роману «Королева пустелі» — життя Ґертруди Белл, британської письменниці, мандрівниці, археологині і картографині початку ХХ століття. Саме її рукою було проведено кордони між державами на Близькому Сході: Іраком, Сирією, Палестиною, Йорданією, Саудівською Аравією. Ґертруда Белл народилася у заможній аристократичній родині, але спокійне світське життя не лежало дівчині до серця, і вона вирушила на пошук пригод. Белл — перша європейка, яка перетнула Сирійську пустелю, вона об’їздила на верблюдах усю Месопотамію, організувала перші вибори в Іраку і долучилася до створення конституції цієї країни. За книжкою Джорджини Говелл знято фільм з Ніколь Кідман у головній ролі.

Рут Веа “У лісі-лісі темному”
Коли старанно приховані і запилюжені часом скелети таки вибираються зі старих шаф на світ Божий — чекай біди. Головна героїня — письменниця — несподівано для себе отримує запрошення на дівич-вечірку шкільної подруги, з якою не спілкувалася років з десять. Вихідні мають промайнути весело — гучні посиденьки десь далеко від цивілізації поміж густих лісів англійської провінції у скляному будинку з веселою компанією. Проте щось пішло не так…За дві доби вона, зранена та скалічена, приходить до тями в лікарняній палаті й із жахом усвідомлює, що нічогісінько не пам’ятає… Хоча й відчуває: трапилося щось жахливе!

Видавництво Старого Лева

2%d0%bf

Кадзуо Ішіґуро “Не відпускай мене” (уривок з роману)
Кадзуо Ішіґуро – британський письменник японського походження, сценарист, лауреат Букерівської премії. Його книжка «Не відпускай мене» — пронизлива історія, яка по праву входить у перелік найкращих англійських творів усіх часів. Це роман з елементами наукової фантастики та антиутопії, розповідь про пошук відповідей, любов, дружбу, пам’ять, надію і безвихідь.

Паоло Джордано “Чорне і сріблясте” (уривок з роману)
Завдяки цій книжці надзвичайно проникливого і спостережливого молодого письменника можна ще раз переконатися, наскільки пов’язані, ба навіть тісно переплетені між собою життя і смерть, наскільки сильні взаємні впливи існують між ними. З іншого боку, це дуже реалістична розповідь про сім’ю і стосунки між її членами. Як і в першому своєму романі, Паоло Джордано знову говорить про самотність — куди ж без неї! — і про те, як люди намагаються її долати.

Олдос Гакслі “Який чудесний світ новий!”
У своєму шедеврі «Який чудесний світ новий!» Олдос Гакслі представив похмуру сатиричну візію утопічного майбутнього, в якому людей генетично продукують, фармацевтично анестезують і ретельно контролюють для пасивного служіння панівному ладу і «всезагальному благу». Книга, яка захоплювала і жахала не одне покоління читачів, залишається й дотепер на диво актуальною своїми застереженнями і пророцтвами, що збуваються і стають життєвими реаліями сучасного світу.

Елізабет Гілберт “Природа всіх речей” (уривок з роману) (придбати)
Алмі Віттекер, неймовірній жінці з гострим допитливим розумом та невгасимою цікавістю до навколишнього світу, випала доля жити в епоху наукових експедицій і революційних просвітницьких ідей. Суспільні приписи і обов’язок тримають її у суворих рамках раціонального, а кохання і жага до знань спонукають до пошуків за межею осяжного.

Трейсі Шевальє “Дівчина з перловою сережкою” (придбати)
Навіть ті, котрі не знаються на мистецтві, відразу упізнають «Дівчину з перловою сережкою», роботу геніального голландського майстра живопису XVII століття Яна Вермеєра. Ця картина має в собі щось магнетичне, живе своїм окремим життям уже майже чотири століття і надихає митців розгортати далі старе голландське полотно і знаходити на ньому невідчитані історії.

Віват

3%d0%bf

Ніколас Спаркс “Записник”

Роман написаний Ніколасом Спарксом у 1994 році, виданий у 1996 році і у перший тиждень свого життя очолив список The New York Times Best Seller List. Друге життя книжці дала екранізація у 2004 році під назвою “Щоденник пам’яті”, яка підкорила кожного хто її переглянув.

Анна Франк “Сховище. Щоденник у листах”

Найвідоміша книжка про голокост, написана 13-річною дівчинкою. Видання, що потрясло світ. Реальна оповідь дівчинки-підлітка – Анни Франк, якій на власному досвіді довелося пережити гноблення та страту євреїв під час Другої світової війни. Переклад відповідає останній редакції оригінального видання.

Роберт Зіталер “Ціле життя” 

Ця книжка — про життя. Вірніше, про волю до життя. Герой від самого дитинства переборює труднощі, на його долю випадає Друга світова війна, його світ зруйнований, проте він не втрачає людяності та здатності бачити навколишню красу. Живе просто та природно. І ціле життя — кохає. А крім Андреаса Еґґера, у романі є ще один головний герой — це велика природа, могутня, велична, прекрасна. Книжка потрапила до шортлісту Букерівської премії 2016 року.

Komubook

4%d0%bf

Філіп К. Дік “Чи мріють андроїди про електричних овець? (придбати)
Коли Рік Декард, мисливець за головами, отримує завдання ліквідувати групу андроїдів «Нексус-6», що нелегально проникли на планету Земля, він сприймає це як подарунок долі, як свій шанс врешті-решт втілити заповітну мрію свого життя – стати власником справжньої живої тварини.

Дуґлас Коупленд “Покоління Х” (придбати)
Біблія дауншифтерів, роман «Покоління Х» Дуґласа Коупленда – це історія про «офісний планктон», який розчарувався в ідеології успіху та щастя, що нав’язується сучасною корпоративною культурою. Якби український переклад роману вийшов одночасно з оригінальним американським виданням, нам, напевне, було б важко вповні його зрозуміти.

Маркіз де Сад “Філософія в будуарі” (придбати)
Плід радикального Просвітництва, що підносить свободу (у даному випадку свободу насолоди) вище, ніж будь-які інші суспільні цінності чи особисті чесноти, «Філософія в будуарі» (1795) Маркіза де Сада (1740 – 1814) ось уже понад два століття продовжує обурювати святенників та надихати вільнодумців в усьому світі. Написана у формі драматичного діалогу, книжка розповідає історію юної цнотливої аристократки Євгенії, яку карколомно занурюють у світ гріха та сексуальної насолоди її самопроголошені вчителі – досвідчений розпусник Дольмансе, сластолюбний шевальє де Мірвель і хтива мадам де Сент-Анж.

Вільям Берроуз “Голий ланч” (придбати)
«Голий ланч» (1959) ікони біт-покоління Вільяма С. Берроуза (1914 – 1997) ось уже понад п’ятдесят років стабільно користується славою найскандальнішого роману, будь-коли написаного англійською мовою. Це моторошна антиутопія, дія якої відбуваються в невизначеному майбутньому в інфернальному світі, виверненому навспак, під назвою Інтерзона.

Трумен Капоте “Сніданок у Тіффані” (придбати)
Неймовірно атмосферна та сповнена щемкої ностальгії, повість «Сніданок у Тіффані» – це маленька книжка про велику мрію та вічні пошуки людиною того місця у світі, яке вона цілком могла б назвати своїм. Але коли темною стіною нависло минуле, від якого з усіх сил намагаєшся утекти, як відрізнити цей пошук від розпачливої втечі з заплющеними очами? Життя Голлі Ґолайтлі, привабливої та вишуканої молодої дівчини, на перший погляд може видатися справжнім втіленням мрії. З вікон її квартири на Мангеттені щоночі лунає гучна весела музика і рікою ллється шампанське. Мільйонери, голлівудські бонзи та гангстери вважають за честь бути її гістьми. Де б вона не з’являлася, вона миттєво спричиняє справжню сенсацію.

Євґеній Замятін “Ми” (придбати)
Головний герой роману, інженер Д-503, щасливий жити посеред цього досконалого математичного світу. Він починає свій щоденник як оду величі Єдиній державі, однак його наміри швидко сходять нанівець… «Ми» Євґєнія Замятіна – це безумовно одна з найкращих антиутопій 20-го століття, яка сьогодні звучить особливо актуально.

КСД

4%d0%bf

Джон Фаулз “Маг”

Містичний, психологічний та філософський роман Джона Фаулза, що став його творчою візитівкою. Роман посів 67 місце серед найкращих творів світової літератури в опитуванні BBC «The Big Read». Утомившись від кохання непередбачуваної «дівчини-оксюморона» Алісон, Ніколас Ерфе вирушить на живописний грецький острів Фраскос, аби стати єдиним англійцем у закритій школі для хлопчиків. Але, балансуючи між містикою та містифікацією, він братиме участь у жорстокому психологічному експерименті загадкового мага. Принаймні спочатку так здаватиметься…

Патриція Гайсміт “Талановитий містер Ріплі” (придбати)

Патриція Гайсміт — автор психологічних детективів, від яких неможливо відірватися. Роман про Тома Ріплі — найвідоміший її твір, у якому йдеться про все найпотаємніше, що криється в кожному з нас і про що ми не хочемо розповідати. Роман неодноразово екранізували, а головні ролі грали відомі красені різних часів Ален Делон і Метт Деймон.

Елена Ферранте “Моя неймовірна подруга”

Авторку книги «Моя неймовірна подруга», Елену Ферранте включено до списку найвпливовіших людей світу за версією журналу Time, проте інформацію про її справжнє ім’я, або її фотографію знайти майже неможливо. Книжка «Моя неймовірна подруга» потрапила до короткого списку номінантів на міжнародну Букерівську премію 2016 року. Їй було присуджено золоту медаль Independent Publisher Book Award. «Моя неймовірна подруга» –  це зворушлива історія дружби, що бере свій початок з дитинства, сповненого сумішшю ляльок та насильства, відданості та суперництва, абсолютного захоплення та таємної відрази, дорослішання двох дівчат в гучному Неаполі, де життя булькотить, наче гарячий суп на підвіконні у спекотний літній день, де всі знають все про всіх, і неможливо не від чого сховатись.

Майкл Ондатже “Англійський пацієнт” (придбати)

«Англійський пацієнт» — найвідоміший роман канадського письменника Майкла Ондатже — є одночасно і щемливою історією трагічного кохання та тлі Другої світової війни, і книжкою, яка приголомшує глибиною філософських роздумів. Нагороджений Букерівською премією, а також найвищою літературною відзнакою Канади — Премією генерал-губернатора — роман був з успіхом екранізований 1996 року й отримав дев’ять «Оскарів» із дванадцяти номінацій.

Курт Воннегут “Колиска для кішки” (придбати)

Твір номінувався на премію «Г’юго. Книга разом з «Бійнею номер п’ять» принесли автору світове визнання. За цей твір Воннеґут отримав у Чиказькому університеті вчений ступінь магістра. Його називають одним з найвизначніших американських письменників ХХ століття, визнаним майстром сатири, чорного гумору та наукової фантастики. Культовий роман-антиутопія мав ефект бомби, яка вибухнула в літературному та науковому світі. Його твір дуже гостро підняв питання відповідальності вчених за свої винаходи, відповідальності кожної людини за свої вчинки.

Видавництво Жупанського

5%d0%bf

Салман Рушді “Сатанинські вірші” (читати уривок)

Після публікації роману «Сатанинські вірші» у 1989 році аятола Хомейні виголошує Рушді фетру, і відтоді письменник змушений постійно переховуватися під вигаданими іменами, перебуваючи під охороною спеціальних підрозділів поліції. Проте це не завадило йому продовжити працювати, створюючи цілу низку визначних літературних творів. Попри те, що у 1998 році Іран запевнив англійську владу, що не буде сприяти заклику аятоли Хомейні, ісламські релігійні організації все одно намагаються виконати фетру, призначаючи за голову Рушді чимраз більші суми, які на сьогодні вже перевищили 3 мільйони доларів.

Томас Пінчон “Виголошення лоту 49” 

«Виголошення лоту 49» – один з найвідоміших і водночас один із найзагадковіших романів «темної конячки» американської літератури, «джокера» американського постмодернізму Томаса Пінчона. Починаючись як класична оповідь про життя звичайної американської домогосподарки середини 60-х, оповідь поступово набирає все загадковіших і таємничіших обертонів, а насамкінець приголомшує читача, залишаючи його наодинці з роздумами про загадки і таємниці, щедро розсипані автором на сторінках твору, і змушуючи його знову перечитувати цей хитромудрий роман.

Карін Боє “Каллокаїн” (придбати)

Роман «Каллокаїн», уперше запропонований українському читачеві, – чи не найвідоміший твір, останній з усього її значного доробку. «Каллокаїн» з’явився 1940 року, за рік до смерті письменниці, і став важливим учасником літературного діалогу тогочасних антиутопій – «Мы» Євгена Зам’ятіна, «Прекрасний новий світ» Олдоса Хакслі та епохального «1984» Джорджа Орвелла, що вийшов через дев’ять років після «Каллокаїну» і який за своєю стилістикою та проблематикою чи не найближчий до magnum opus шведської письменниці.

Рідна мова

6%d0%bf

Елінор Каттон “Світила”
Без перебільшення велика новинка видавництва – роман “Світила” про Нову Зеландію часів “золотої лихоманки”. Класичний детектив, містико-філософський трактат, психологічний роман — усе це майстерно переплітається в романі молодої новозеландської письменниці Елінор Каттон, відзначеному Букерівською премією 2013 року. Серед усіх лауреатів Букерівської премії Каттон – наймолодша переможниця (на момент отримання письменниці було 28 років), а також найтовщий роман, у англійській редакції роман має 832 сторінки

Джеймс Бовен “Вуличний кіт на ім’я Боб”
Що робить людину людиною? Де взяти силу змінити власне життя і знайти себе? Два герої цієї книжки – Джейс Бовен, вуличний музикант, і Боб, вуличний кіт, – були бездомні і самотні, доки знайшли одне одного. Рудий хвостатий друг допоміг Джеймсові кардинально змінити своє життя. Тепер ці двоє нерозлучих друзів відомі у всьому світі.

Наріне Абґарян “Манюня” (придбати)
Світла, сонячна, автобіографічна і часом дуже смішна історія про дитинство та пригоди двох дівчаток з маленького вірменського містечка Берд. Історія, адресована дорослим, що не розучилися сміятися. І дітям, які хочуть знати, яким було дитинство їхніх батьків. Зустрічайте – “Манюня” Наріне Абґарян! У книгарнях з кінця серпня.

Видавництво Анетти Антоненко, Фоліо, Темпора, Комора

7%d0%bf

Кларісе Ліспектор “Час зірки”, Видавництво Анетти Антоненко (читати передмову)

Останній роман Кларісе Ліспектор “Час зірки” справедливо вважають вінцем творчості однієї з найвідоміших письменниць Латинської Америки. Ніби чарівними ножицями письменниця відсікає від читача (певна річ – упередженого) думки про злидні, страх, любов і смерть. І водночас майстерно проводить його таємницями життя, залишаючи десь глибоко у душі надію на щастя.

 Сол Беллоу “Герцог”, Фоліо

Роман «Герцоґ» вийшов друком у 1964 році, був відзначений Національною книжковою премією США, перекладений багатьма мовами світу. Це історія професора університету Мойсея Герцоґа, який після того, як від нього пішла дружина, забравши доньку, починає шукати сенс буття… Він пише листи, проте не надсилає їх. Його адресати — стародавні і середньовічні філософи, письменники (і вже померлі, і живі), політики (зокрема президент США), давні друзі й вороги, випадкові знайомі.

Вільям Ґеддіс “Агапе агов”, Темпора

Останній твір одного з перших американських постмодерністів, «Містера Складного» (Дж. Франзен), культового автора для багатьох поколінь письменників. Повість у формі пристрасного передсмертного монологу митця, що безнадійно прагне завершити свою книгу про історію механічного піаніно, болісно згадуючи пережити та прочитане.

Углєша Шайтінац “Дуже скромні дари”, Темпора

«Дуже скромні дари» – це роман про сучасність, електроннe листування рідних братів, які опинилися по різні боки Атлантики. Обидва герої уже немолоді чоловіки, дуже різні психологічно й за соціальним статусом. Вони діляться поглядами на світ, описують свою повсякденність, вихоплюють спогади про спільне дитинство й уболівають за долі рідних. Углєша Шайтінац розробляє дві приватні історії, що розгортаються в Сербії та Америці, і через них просвічується життя близьких їм людей, цілої сім’ї в кількох поколіннях. Твір перемежований літературними і музичними цитатами, одна з яких і дала йому назву.

Юркі Вайнонен “13 новел”, Комора (придбати)

«13 новел» – одна з найхимерніших книжок, що вам будь-коли доводилося читати, навіть якщо ви давній і відданий шанувальник Кафки й Кортасара. Куди зник професор, якому зраджує дружина, чи може вбити гра в шахи, чому крилаті дівчата бувають небезпечними і як можна звільнитися з пастки часу, беручи шлюб зі Святою Одилією? Складайте пазл і спробуйте не втратити зв’язок із реальністю, блукаючи задзеркаллям Юркі Вайнонена. Бо воно так просто не відпускає.

УрбіноНавчальна книга-БогданКниги — ХХІА-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГАБрайт Стар Паблішинг, Кальварія

8%d0%bf

Яцек Денель “Ляля”, Урбіно (придбати)

«Ляля» – це книга-розповідь, що нагадує клаптикову ковдру: кожний клаптик на своєму місці, і разом вони створюють неповторну цілість. Це книжка про любов, хворобу, старіння й помирання. Але спершу були великі війни та японський шпигун, куляста блискавка й корова у вітальні, каблучка із сапфіром і славетні східні килими, якими вистеляли Хрещатик… Та передусім Ляля переповідає онукові, а отже, і нам з вами, безцінні історії свого життя, які щоразу обростають новими подробицями, стаючи для нас містком між минулим і сучасністю.

Ден Сіммонс “Гіперіон”, Навчальна книга-Богдан

Мине якихось вісімсот років, і до загадкових Гробниць часу, що порушують закони Ньютона та загальну теорію відносності, на абсолютно провінційну планету Гіперіон вирушить дивна делегація дивного культу, який боготворить невблаганного монстра. Католицький священник, полковник військово-космічних сил, геніальний поет-лихослов, тамплієр, що водить зореліт-дерево, тихий філософ, приватний детектив та безіменний дипломат – кожен із них має заповітне бажання і потаємну ціль, від яких може залежати майбутнє не тільки кільканадцяти мільярдів людей на двох сотнях планет, а й штучних інтелектів та загадкової постлюдської раси Вигнанців.

Ґрізелідіс Реаль “Чорний — це колір”, Книги — ХХІ

Автобіографічний роман «Чорний – це колір» – перша книга швейцарської письменниці Ґрізелідіс Реаль, присвячена подіям її життя на початку 1960-х. Після невдалого шлюбу мати чотирьох дітей опиняється у скруті – безробіття, злидні, туберкульоз, погрози соціальної служби відібрати дітей. У сподіванні на краще життя вона тікає до Мюнхена разом із сином, донькою і коханцем – чорним американським студентом-медиком, хворим на шизофренію. Без грошей і документів у неприязній до нелегалів Німеччині на неї чекає нелегка доля.

Роальд Дал “Коняка Фокслі та інші дорослі оповідання”, А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА (придбати)

До книжки увійшли уже класичні в Західній Європі та США далівські оповідання. Р. Дала називають майстром чорного гумору, «ніжним мізантропом», для якого найголовніше — розповісти сюжет, часто напівжартівливий, напівдетективний, напівфантастичний. Багато його творів — і дитячих, і «дорослих» — лягли в основу художніх фільмів, а кожна книга мала великий успіх. Письменник змушує читача ненаситно заковтувати сторінку за сторінкою в очікуванні несподіваної розв’язки — блискучого фінального сюрпризу.

Джекі Колінз “Сповідь шаленого дівчиська”, Кальварія

«Сповідь шаленого дівчиська» розповідає про підліткові роки дикунки, яка згодом очолить бізнес-імперію. Лакі Сантанжело — сильна, харизматична та успішна жінка. Багато хто дивується, як їй вдалося такою стати.

Альвідас Шлепікас “Моє ім’я Маріте”, Брайт Стар Паблішинг

Роман освітлює одну з білих плям в новітній історії – історію «вовчих дітей». Після Другої світової війни німецькі жінки зі Східної Пруссії відправили багатьох дітей на іншу сторону Німану, де був хліб. Історія німецької дівчини Ренате, що отримала литовське ім’я Маріте, описує трагічну долю багатьох біженців в перші повоєнні роки в Прибалтиці. Роман заснований на реальних фактах.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

232 thoughts on “Зарубіжна проза: 40 найцікавіших новинок до Форуму видавців

    Залишити відповідь