Дафна Дю Мор’є: сім’я як натхнення

Дафна Дю Мор’є – відома британська письменниця, драматург, автор не тільки різножанрових романів з незмінною містичної ноткою в сюжеті, а також кількох збірок оповідань. Особливою популярністю у читачів користуються біографічні та документальні твори Дафна Дю Мор’є.

Книга «Берега. Роман о семействе Дюморье» російською мовою виходить вперше, хоча і була написана в далекому 1937 року ще до всесвітньої слави письменниці, яку їй приніс роман «Ребекка». Роман заснований на міцному біографічному фундаменті та містить у собі листування родичів, щоденникові записи, малюнки та інші тексти. Це, по суті, новелізована сімейна сага, яка бере початок з 1810 року, із події яка поставила тон всій книзі. Ця сімейна хроніка стала для Дафни Дю Мор’є невичерпним джерелом сюжетів для її майбутніх творів.

Любовний зв’язок своєї прабабусі Мері-Енн з герцогом Йоркським і в 1810 році подальше випровадження її з Великобританії лягли в основу роману «Мері Енн». Факт розорення сімейної скляної фабрики прекрасно описано в книзі «Склодуви». Та й в інших книгах автора можна сміливо відшукати аналогії з подіями з сімейного архіву.

Рід Дю Мор’є настільки розгалужене, що приділити достатньо уваги й описати життя кожного нащадка майже не можливо. Дафна Дю Мор’є не ставила за мету – розповісти про всіх. Вибірково, виділяючи лише найцікавіших персон, не вдаючись у подробиці й розлогі міркування про цілі та мотиви їх вчинків, письменниця розповідає історію однієї гілки свого роду. Яка ж щедра на плоди (при тому різної якості) виявилася ця гілка.

Починаючи зі своєї тричі прабабусі куртизанки Мері-Енн, чиє життя сяяло лише в молодості, а до старості потьмяніло і, закінчуючи своїм прадідом Кікі (Луї Палмелла Бюссон-Дю Мор’є), відомого ілюстратора й автора роману «Трільбі» письменниця малює строкату галерею сімейних портретів. Місце в ній знайшлося і своєму двічі прадіду марнотратнику, невдалому хіміку-винахіднику Луї-Матюрену Бюссон-Дюморье, і двоюрідної прабабусі Луїзі Бюссон-Дюморье, яку покинув чоловік в шлюбну ніч, як тільки дізнався, що вона теж бідна. Розорилися склодуви, нещасливі ділки, нереалізовані співаки, письменники й художники, які, проте володіли іскрою і тягою до прекрасного і бажанням жити красиво.

Географія місць проживання родичів постійно балансувала між Великобританією і Францією. Кожен з предків письменниці шукав свій берег, часто просто борсаючись між ними. Хто пристав до тихої гавані, той знайшов щастя сімейного життя, а хтось із них занадто довго плавав, так і не знайшовши свого місця. Цікаві долі цікавих особистостей. Хороший біографічний роман-полотно з безліччю різнокаліберних малюнків-людей. Книга буде цікава всім любителям творчості Дафни Дю Мор’є.

Оксана Басан

Оксана Басан
Філолог за освітою, книжковий оглядач за покликанням. Перекладач з польської мови. Не уявляю себе без книг і читання. Вважаю, що книга повинна жити повноцінно, тому одразу після прочитання запускаю книжкову хвилю – передаю друзям. Люблю як світову класику так і сучасну літературу. Перевагу віддаю прозі, хоча інколи «смакую» поезію. Кредо: «У бідних великі телевізори, у заможних великі бібліотеки!».

155 thoughts on “Дафна Дю Мор’є: сім’я як натхнення

    Залишити відповідь